Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig is of niet. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! En hoe energiezuiniger de woning is, des te waardevoller deze wordt. Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Verkopers of verhuurder en het energielabel

Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Want op het moment dat jouw woning van eigenaar of huurder wisselt, moet je als verkoper of verhuurder het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Verkoop of verhuur je de woning zonder energielabel, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 405,-.

Energielabel aanvragen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig in zes stappen online op www.energielabelvoorwoningen.nl. Als woningeigenaar log je in via je DigiD-inloggegevens en lever je zelf de gegevens aan over de woning, zoals isolatie, verwarming en glas. Nadat je alles hebt ingevuld moet je als woningeigenaar een erkend deskundige selecteren om je aanvraag te controleren. Als je aanvraag volledig en juist is, kan de erkend deskundige deze definitief maken. Selecteer hem als erkend deskundige, hij verzorgt de aanvraag van het definitieve energielabel graag voor je. Voor onze opdrachtgevers is dat zelfs gratis.

Onze hulp bij de aanvraag

Wij kunnen eenvoudig voor je nagaan of er op jouw woning al een definitief energielabel gevestigd is of dat deze nog aangevraagd moet worden.