Nederland zakt op ranglijst waarde bebouwde omgeving

Nederland staat dit jaar op de twintigste plaats als het gaat om de totale waarde van de bebouwde omgeving. Gerekend naar inwoner staat Nederland zelfs op nummer negen.

Dat blijkt uit de Global Built Asset Wealth Index, die op 19 november door Arcadis, de wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, is gepubliceerd. Het onderzoek is voor Arcadis gedaan door het Centre for Economics and Business Research,

Nederland zakt de komende tien jaar echter van de twintigste naar de 24e plek en wordt ingehaald door onder meer Polen en Turkije. Hierin is een trend zichtbaar: opkomende economieën nemen het stokje over van de meer ontwikkelde, omdat die landen veel meer geld steken in gebouwen en infrastructuur. Dat is ook de reden dat China de eerste plaats overneemt van de Verenigde Staten.

De index maakt een schatting van de waarde van de gebouwen en infrastructuur in 32 landen, die samen goed zijn voor 87 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product.